FAST PC



 Οι μέθοδοι για πιο γρήγορο υπολογιστή.

Συχνά, ακόμα προσθέτοντας λίγη RAM ή ένα ένα δίσκο SSD σε ένα παλαιότερο PC, χωρίς να αλλάξουμε επεξεργαστή η μητρική, θα έχουμε ένα σημαντικά πιο γρήγορο υπολογιστή.

 Οι επιλογές παροχής ενέργειας είναι μια ενότητα που αρκετοί χρήστες αγνοούν την ύπαρξή της. Σκοπός της είναι να μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση του υπολογιστή.


Πηγαίνουμε στον Πίνακα Ελέγχου και επιλέγουμε την ενότητα "Σύστημα και Ασφάλεια". Εκεί διαλέγουμε τις "Επιλογές παροχής ενέργειας".
Η προεπιλογή στους περισσότερους υπολογιστές είναι η Εξισορρόπηση. Εμείς θα πατήσουμε στο βελάκι για την προβολή πρόσθετων σχεδίων...
...και θα επιλέξουμε τις υψηλές επιδόσεις.
Σίγουρα αυτή δεν είναι μια ρύθμιση που θα κάνει έναν υπολογιστή με Celeron να έχει την αίσθηση i5. Όμως μπορεί να κάνει ορατή διαφορά στην απόδοση του συστήματος, ειδικά στα παιχνίδια.


Μείωση των εφέ στην επιφάνεια εργασίας

Η επιφάνεια εργασίας των windows έχει αρκετά μικρά εφέ τα οποία βελτιώνουν την εμφάνιση, αλλά επιβαρύνουν παλαιότερα συστήματα.
Αν λοιπόν μας ενδιαφέρει ένας πιο γρήγορος υπολογιστής, μπορούμε να θυσιάσουμε την εμφάνιση για την ταχύτητα.

Απενεργοποίηση Aero (Windows / 7)

Τα Windows Vista εισήγαγαν το "Aero" στην επιφάνεια εργασίας, το οποίο παρέμεινε και στα Windows 7. Πρόκειται για τη διαφάνεια στα παράθυρα και τη γραμμή εργασιών.
H αξία αυτού του εφέ είναι υποκειμενική, σε κάποιους αρέσει και σε άλλους όχι. Όμως, σε υπολογιστές μικρών δυνατοτήτων μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα. Είναι λοιπόν προς όφελός μας να το απενεργοποιήσουμε.
Αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας, να επιλέξουμε εξατομίκευση...
...και να επιλέξουμε το Windows 7 Basic. Η αλλαγή εφαρμόζεται άμεσα.
Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επιλέξουμε και τα Κλασσικά Windows, τα οποία επαναφέρουν μια εμφάνιση που θυμίζει Windows 95.
Οι επιλογές "Με αντιθέσεις" αφορούν άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης, και δεν κάνουν κάποια σημαντική διαφορά όσον αφορά τον πιο γρήγορο υπολογιστή.
Πάντως, αν μας δυσαρεστεί αυτή η νέα εμφάνιση, από την ίδια οθόνη της εξατομίκευσης μπορούμε να επιλέξουμε ένα θέμα με ή χωρίς το Aero.
Καλός ο γρήγορος υπολογιστής, αλλά ορισμένοι δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην προϊστορία των Windows όσον αφορά την εμφάνιση.
Για όσους θέλουμε να τρέξουμε παλαιότερα Windows, για να θυμηθούμε τα παλιά ή να δούμε πώς ήταν οι νεότεροι, έχουμε αυτόν τον οδηγό:

Ρύθμιση των οπτικών εφέ

Στις εκδόσεις των Windows μετά τα 7, η Microsoft αποφάσισε να εγκαταλείψει το Aero, που επιβάρυνε το σύστημα χωρίς να προσφέρει κάτι αντικειμενικά σημαντικό.
Όμως, σε όλες τις εκδόσεις των Windows υπάρχουν κάποια εφέ στην επιφάνεια εργασίας και τους φακέλους, που μπορούμε να απενεργοποιήσουμε για να έχουμε έστω και ελαφρώς πιο γρήγορο υπολογιστή.
Αρκεί να πατήσουμε το κουμπί των Windows + R για να ανοίξει η Εκτέλεση, και να πληκτρολογήσουμε:
systempropertiesadvanced
Στην ενότητα "Επιδόσεις" επιλέγουμε τις "Ρυθμίσεις".
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, αρκεί να επιλέξουμε τη ρύθμιση για βέλτιστη απόδοση, ώστε να έχουμε όσο γίνεται πιο γρήγορο υπολογιστή. Για να την εφαρμόσουμε, πατάμε "Εφαρμογή".
Αυτή η ενέργεια θα απενεργοποιήσει όλες τις ρυθμίσεις που "ωραιοποιούν" την επιφάνεια εργασίας και τον Windows Explorer.
Έτσι, ενώ τα Windows από προεπιλογή φαίνονται έτσι...
...αλλάζοντας τη ρύθμιση γίνονται έτσι.
Ενώ η διαφορά δεν είναι τεράστια, θα ανακουφίσει ένα μικρών δυνατοτήτων σύστημα.
Επιπλέον, αντί να απενεργοποιήσουμε όλες τις οπτικές ρυθμίσεις, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε επιλεκτικά κάποιες.
Για παράδειγμα, με όλες τις ρυθμίσεις απενεργοποιημένες, όταν μετακινούμε ένα παράθυρο θα φαίνεται μόνο το πλαίσιό του μέχρι να το αφήσουμε.
Αν αυτό μας δυσαρεστεί, αρκεί να ενεργοποιήσουμε μόνο την επιλογή "Εμφάνιση περιεχομένων του παραθύρου κατά τη μεταφορά".
Πειραματιζόμενοι με τις ρυθμίσεις, θα πετύχουμε την καλύτερη ισορροπία και για ικανοποιητική εμφάνιση αλλά και για ένα γρήγορο υπολογιστή.

Στοπ στα Προγράμματα που ξεκινούν μαζί με τα Windows

Tα προγράμματα που ξεκινούν αυτόματα μαζί με τα Windows είναι μία από τις πιο συνηθισμένες επιβαρύνσεις για τον υπολογιστή.
Οι εφαρμογές αυτές τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο, γεμίζοντας τη RAM και καταναλώνοντας επεξεργαστική ισχύ.
Αν έχουμε ήδη ένα γρήγορο υπολογιστή, πχ με επεξεργαστή i5 και 8GB ή 16GB RAM, η επιβάρυνση συνήθως είναι αμελητέα. Σε υπολογιστές μικρών δυνατοτήτων, όμως, τα προγράμματα αυτά θα επιβραδύνουν σημαντικά το PC.

Πώς μαζεύονται πολλαπλά προγράμματα στην εκκίνηση

Αρκετές εφαρμογές μας ρωτούν κατά την εγκατάσταση αν θέλουμε να ξεκινάνε μαζί με τα Windows. Για προγράμματα που χρησιμοποιούμε ανελλιπώς και καθημερινά, είναι μια βολική λειτουργία.
Ένα παράδειγμα είναι ο σχετικά δημοφιλής torrent client / download accelerator Bitcomet. Αν κατεβάζουμε torrent ή κάνουμε seeding κάθε μέρα, είναι χρήσιμο να ξεκινάει σε κάθε εκκίνηση του υπολογιστή.
Όμως, η πλειοψηφία των χρηστών πατάει συνήθως Next -> Next -> Next -> Finish στην εγκατάσταση. Ο μέσος χρήστης ίσως να μην διαβάσει τη σχετική επιλογή για να πάρει μια απόφαση για το αν θέλει το πρόγραμμα στην εκκίνηση.
Σε αυτή την περίπτωση, πρακτικά ο χρήστης "συμφωνεί" από αμέλεια στο να φορτώνεται το κάθε πρόγραμμα μαζί με τα Windows.
Ταυτόχρονα, ορισμένα εξαιρετικά δημοφιλή προγράμματα, όπως το Skype και το Spotify, μπαίνουν στην έναρξη με το "έτσι θέλω". Πουθενά στη διαδικασία της εγκατάστασης δεν μας ρωτούν αν θέλουμε να ανοίγουν μαζί με τα Windows.
Αν δεν περιμένουμε ανά πάσα στιγμή κάποιο μήνυμα ή μια κλήση στο Skype, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το έχουμε συνέχεια να τρέχει. Μπορούμε να το ανοίγουμε χειροκίνητα όταν μας χρειάζεται.

Προσοχή ειδικά στα laptop

Oι περισσότεροι χρήστες που αγοράζουν laptop, επιλέγουν ένα μοντέλο με με προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα.
Δυστυχώς, όμως, αυτά τα Windows των laptop είναι σχεδόν πάντοτε φορτωμένα με πολλαπλές τρίτες εφαρμογές.
Ορισμένες είναι εφαρμογές του ίδιου του κατασκευαστή, συχνά με αμφιλεγόμενη χρησιμότητα.
Άλλα προγράμματα προέρχονται από τρίτες εταιρείες, που έχουν πληρώσει αρκετά χρήματα τον κατασκευαστή για να τις συμπεριλάβει στα laptop του. Όπως συνέβη με τη Lenovo και το Superfish.
Φυσικά, τα προγράμματα αυτά επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση του υπολογιστή, ή και χειρότερα στην περίπτωση του Superfish.
Ταυτόχρονα, τα laptop έχουν σημαντικά χαμηλότερες δυνατότητες από σταθερούς υπολογιστές στην ίδια τιμή. Εκ των πραγμάτων, αυτά τα πολλαπλά ανεπιθύμητα προγράμματα στην έναρξη είναι ό,τι χειρότερο.

Αφαιρώντας τα προγράμματα της εκκίνησης για πιο γρήγορο υπολογιστή

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι και εφαρμογές που μας επιτρέπουν να απενεργοποιήσουμε προγράμματα κατά την εκκίνηση των Windows.
Ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα που μας δίνει αυτή τη δυνατότητα σε κάθε έκδοση των Windows, είναι ο γνωστός Ccleaner.
Αρκεί να κατεβάσουμε την portable έκδοση, που δεν θέλει εγκατάσταση.
Στη συνέχεια αποσυμπιέζουμε όλα τα αρχεία...
...τρέχουμε την εφαρμογή Ccleaner και πηγαίνουμε στο Tools -> Startup.
Όποιο πρόγραμμα δεν μας είναι απολύτως απαραίτητο, το επιλέγουμε και πατάμε Disable.
Το μόνο πρόγραμμα που είναι απολύτως απαραίτητο να παραμείνει στην εκκίνηση είναι το Antivirus. Ίσως και κάποιος Cloud Client (πχ Dropbox, Google Drive, Onedrive, Mega, κλπ.) που κρατάει backup των αρχείων μας.
Καλό είναι να κάνουμε απλά Disable των προγραμμάτων, που απλά θα απενεργοποιήσει την αυτόματη εκκίνησή. Αν κάνουμε delete, και αλλάξουμε γνώμη, είναι πιο δύσκολο να επαναφέρουμε κάποιο πρόγραμμα στην εκκίνηση.

Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου